perjantai 16. elokuuta 2013

Uusille Wilma-käyttäjille



Koivuhaan koulussa on käytössä koulun ja kodin välisessä viestinnässä internetissä toimiva WILMA-sovellus. Oppilaiden vanhemmat saavat omat WILMA – tunnuksensa, jolloin he voivat WILMAN avulla seurata lastensa koulunkäyntiä ja itse ilmoittaa poissaoloista tai lähettää viestejä opettajille.
Mikä ihmeen WILMA?
Wilma on kodin ja koulun yhteistyöhön tarkoitettu, suoraan koulun oppilashallinnon tietojärjestelmään integroitu Internet-liittymä. Wilma mahdollistaa huoltajille ja opettajille MultiPrimus- oppilastietojärjestelmän käytön Internetin välityksellä.
Wilman käyttö on erittäin turvallista eikä käyttäjän koneelle tarvitse erikseen asentaa mitään. Tarvitaan ainoastaan selain ja käyttäjätunnukset. Wilma toimii kaikilla yleisimmillä selaimilla (Mozilla, IE, Safari, Opera, Chrome,).
Wilman avulla opettaja merkitsee oppilaan poissaolot. Sen kautta huoltajat antavat selvityksen poissaoloista. Wilman kautta opettaja voi lähettää viestejä ja tiedotteita koteihin, huoltajilla on mahdollisuus vastata viesteihin tai lähettää opettajille uusia viestejä. Jos huoltajilla ei ole käytettävissä Internet-yhteyttä, toiminnot tapahtuvat  entiseen tapaan luokanopettajan kautta. Luokissa sovitut käytänteet poissaolojen ilmoittamisista, unohduksista yms. ovat myös edelleen käytössä.
Miten Wilmaan pääsee?
Oppilaan huoltajat saavat koululta Wilmaan oman, oppilaskohtaisen käyttäjätunnuksen. Huoltajatunnus tehdään Väestörekisteristä saaduista huoltajatiedoista automaattisesti.
Koulutoimisto saa Väestörekisteristä huoltajatiedot (huoltaja1/huoltaja2) sattumanvaraisessa järjestyksessä. MultiPrimus (oppilashallinto-ohjelma) tekee huoltajatunnuksen Väestörekisteristä ensimmäisenä saadun huoltajan tietojen perusteella.
Kotia varten ohjelma tuottaa oppilasta kohden yhden huoltajatunnuksen, jota voi käyttää yh-
teisesti. Molemmat huoltajat voivat käyttää samaa tunnusta. Jos he haluavat kumpikin oman tunnuksen pitää koulusta pyytää avainkoodi (yhteys koulusihteeri Eija Lindeniin, 040 4885753), jolla huoltajat tekevät kumpikin oman tunnuksen. Koulu toimittaa käyttäjätunnuksen ja salasanan oppilaan mukana suljettuna kotiin. Palveluun otetaan yhteys selainohjelmalla (Explorer, Mozilla, Opera, Firefox, Safari tms.). Wilma avautuu parhaiten koulun kotisivujen http://www.edu.parnet.fi/koivuhaka wilma-linkillä.          
Voit muuuttaa henkilökohtaisen huoltajatunnuksen haluamaksesi tai yhdistää useampia tunnuksia seuraavasti:
Kirjaudu sisään Wilmaan jollakin tunnuksistasi. Klikkaa Wilman sivuilla tiedotteissa olevaa "täällä" -linkkiä ja kirjoita esiin tulevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, josta tulee uusi käyttäjätunnuksesi Wilmaan.
Wilma lähettää linkin sähköpostiisi, josta pääset lisäämään rooleja eli yhdistelemään lastesi tunnuksia. Rooleja lisätessäsi sinun pitää syöttää vuorotellen, jokaisen lapsesi osalta erikseen, käytössäsi olevat Wilman käyttäjätunnukset ja salasanat. Kun olet suorittanut ohjelman ehdottamat toimenpiteet, olet luonut itsellesi henkilökohtaisen, kaikille lapsillesi yhteisen käyttäjätunnuksen. Koulusta annettu huoltajien yhteinen tunnus vanhenee kuukauden kuluessa. Mikäli toinen huoltaja haluaa henkilökohtaisen tunnuksen ja oman Wilma-postin, pitää hänen suorittaa edellä kuvatut toimenpiteet alusta alkaen.                                     …käännä…->
Huoltajat voivat lastensa tunnusten yhdistämisen jälkeenkin käyttää yhteistä Wilma-tunnusta.

Miten koulu käyttää Wilmaa?
Opettaja kirjaa Wilmaan oppilaan poissaolot ja seuraa kodin selvityksiä. Tähän selvitystyöhön voi osallistua myös oppilashuollon henkilöstö. Opettaja voi lähettää ryhmänsä opetusjärjestelyihin liittyviä viestejä ja ajankohtaisia tiedotteita. Rehtori voi lähettää koko koulua koskevia tiedotteita ja tehdä kyselyitä koteihin verkossa.
Miten Wilma palvelee koteja?
Huoltajat voivat olla Wilman kautta yhteydessä opettajiin opetukseen liittyvissä asioissa ja ilmoittaa oppilaan sairastumisesta sekä tehdä selvityksiä mahdollisista muista poissaoloista. Vastaavasti opettaja voi olla yhteydessä kotiin Wilman kautta. Wilman kautta pääsee lukemaan rehtorin tai opettajan lähettämiä tiedotteita ja huoltajat voivat vastata Rehtorin tai opettajan lähettämiin kyselyihin. Wilman kautta voi myös tutustua oppilaan lukujärjestykseen. Huoltajalle lähetetään automaattisesti sähköpostiin (jos s-postiosoite on ilmoitettu koululle) viesti, kun Wilmaan on tullut poissaolomerkintä tai pikaviesti.
Entä tietoturva?
 Wilman käyttäjätunnusta ja salasanaa ei tule missään tapauksessa antaa oppilaan tietoon. Jos epäilet, että salasana on joutunut oppilaan tietoon, muuta salasanaasi Wilmassa mahdollisimman pian ja ilmoita asiasta opettajalle. Vaihda ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä salasanasi. Valitse salasanasi tarkoin. Älä käytä lemmikkien, tai perheenjäsenten nimiä, syntymäaikatietoja tai pankkitunnuksia salasanassa. Ohjelman vähimmäisvaatimus salasanalle on viisi merkkiä, joka sisältää sekä isoja ja pieniä kirjaimia tai numeroita. Suosittelemme salasanan kuitenkin olevan 7–8 merkkiä pitkä ja sisältävän isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Vaihda salasanasi tarpeeksi usein. Salasanojen vaihto tapahtuu Wilmassa Salasanan vaihto -toiminnolla.
 Älä kirjoita salasanaa lapulle. Mikäli kirjoitat, älä koskaan jätä lappua sellaiseen paikkaan, josta joku muu henkilö voi sen löytää. Pidä lapun paikka omassa tiedossasi. Älä tallenna mihinkään selaimeen salasanojasi. Kirjaudu ulos jokaisen istunnon jälkeen. Tyhjennä selaimen välimuisti käyttäessäsi yleistä selainta. Sulje selain poistuessasi koneelta.
Pystymme ainoastaan itse olemaan vastuussa omista tekemisistämme. Tästä syystä sinulla itselläsi on mahdollisuus vaikuttaa tietoturvaan käyttämällä saamiasi oikeuksia mahdollisimman turvallisesti. Huolehdi myös, että kotikoneellasi on automaattinen virustorjunnan päivitys ja tarkistus.
Mikäli Wilma jää sinulta koneelle auki, sulkeutuu ohjelma automaattisesti 15 minuutin kuluessa.
Tämä tiedote löytyy myös koulun kotisivuilta rehtorin blogista http://www.edu.parnet.fi/~koivuhaka/.
Koulun kotisivuilta löytyvät myös Wilman pikaohjeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti