Uuden opetussuunnitelman mukaan on syksystä 2016 koulujen opetussuunnitelmiin sisällytettävä vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus, jonka aihepiirejä käsitellään yhteistoiminnallisesti ja oppiainerajoja rikkoen. Koivuhaan koulussa on syksyn 2016 ajan käsitelty monin eri tavoin Itämeri –aihetta.
Itämeri –aihepiiri tempaistiin käyntiin Kodin ja koulun päivänä 24.9. Oppilaat ja vanhemmat yhdessä käsittelivät teemaa koulussa ja lisäksi käveltiin yhteinen Itämeri-kävely, jolla samalla kerättiin rahaa Itämeren suojeluun. Pidä Saaristo siistinä- yhdistyksen järjestämästä keräyksestä saatiin uutta huoltoalusta varten 220,35 euroa lahjoitussummaksi. Hieno saavutus meiltä kaikilta!
Luokissa itämeri-teemaa on käsitelty monin tavoin. Ekaluokkalaiset aloittivat jo ennen varsinaista starttipäivää, ja koulun D-siivessä saatiinkin jo silloin tutustua hienoon näyttelyyn, jossa oli pienten oppijoiden tekemiä kaloja, hylkeitä ja merenpohja-maisemaa. Viikonpäättää kakkosluokkalaisten Itämeri-aamunavaus ja koko koulun juhlava näyttely koulun kirjastossa.
Luokissa on käsitelty teemaa varsin monipuolisesti. Itämeren alueen kartta, Itämeren kalat, majakat ja historia ovat tulleet oppilaille tutuiksi. Yhteistoiminnallisuus on ollut mukana myös vahvasti. Isommat oppilaat ovat pitäneet pienemmille työpajoja mm. Itämeren eläimistöstä, suojelusta ja alueen nimistöstä. Myös 1.-3. –luokkalaiset ovat pitäneet omat pajansa isommille ja yhdesssä on opiskeltu mm. merimerkkejä, lintuja ja onpa tehty Itämeren suojelusta kertovia filminpätkiäkin. Ekaluokkalaiset esittivät Itämeren suojelusta kertovan performanssin neljäsluokkalaisille.
Luokat ovat myös retkeilleet Itämeri-teemaan sopiviin paikkoihin. Valmo-luokka kävi meren rannassa opettelemassa merisanastoa suomeksi ja keräämässä materiaalia taideteoksiinsa, 3.-6.e –luokka on käynyt kalassa, viidesluokkalaiset Forum Marinumissa ja kolmoset ja neloset kalakoululla.
Itämeri –teema on siis ollut varsin monialainen kokonaisuus, jonka myötä on opittu paljon asioita meille kaikille tärkeästä Itämerestä. Vähintään yhtä tärkeäksi kokemukseksi on muodostunut yhteistyö eri luokka-asteiden kesken. Asettuminen vuoroin opettajan ja vuoroin oppilaan rooliin on ollut monille hyödyllinen ja silmiä avaava kokemus.
Itämeri-kokonaisuus huipentui koulussamme juhlavaan näyttelyyn perjantaina 11.11.-16 Näyttelyssä on nähtävänä Itämeri-taidetta ja tietoiskuja eri luokkien aihepiirin käsittelystä. Näyttelyn avasi koulun entinen rehtori Harri Lehtinen ja ohjelmassa oli musiikkia, taidetta ja tietoa Itämerestä. Kutsuvieraat saivat hienon opastuksen näyttelyyn oppilaskunnan hallituksen edustajilta.
Kiitos hienosta keräyksestä ja työmme tukemisesta! :) Siistiä ja iloista loppuvuotta kaikille!
VastaaPoista