tiistai 22. marraskuuta 2016

Lasten oikeuksien päivä ja menestystä kirjoituskilpailussa

Tänä vuonna Lasten oikeuksien päivän teema oli yhdenvertaisuus. Virallista liputuspäivää vietettiin 20.11. sunnuntaina, mutta koulussa nostimme lipun salkoon jo perjantaina lasten oikeuksien kunniaksi. Aloitimme perjantaina aamun oppilaskunnan hallituksen pitämällä päivänavauksella Lasten oikeuksien sopimuksesta ja päivän teemasta.


Jokainen oppilas valmisti päivän aikana itsestään tähden, joka kiinnitettiin yhteiselle seinälle ulko-oven viereen, Kaikki erilaisia - kaikki yhdenvertaisia -otsikon alle.
Luokissa vietettiin pieniä tuokioita oppilaiden toiveiden mukaan.

4-5-luokkalaisten elämänkatsomustiedon ryhmä osallistui Unescon järjestämään filosofian päivän kirjoituskilpailuun ja menestyi siinä niin hyvin, että ryhmä kutsuttiin Helsinkiin palkitsemistilaisuuteen torstaina 17.11.

 Opettaja Piia Virtanen kertoo matkasta:

Lähdimme matkaan varhain torstaiaamuna, ensin pikkubussilla Paraisilta Kupittaalle, josta matka jatkui junalla kohti Helsinkiä. Matka sujui musiikkia kuunnellen, kirjoja lukien, eväitä nauttien ja jutellen. Joillekin matka oli ensimmäinen kerta junassa, joten ihmeteltävääkin riitti!
 Helsinkiin päästyämme katselimme ympärillemme ja otimme kuvia rautatieaseman Kivimiehistä, Kansallisteatterista, Ateneumista, Tuomiokirkosta,patsaiden päällä istuvista lokeista ja tietysti myös itsestämme. Ennen palkitsemistilaisuuden alkua ehdimme vierailla Helsingin kaupunginmuseossa. Museon näyttelyissä pääsi katselemaan ja kokemaan niin menneisyyden kuin nykypäivänkin Helsinkiä. 3D-lasien takaa katsottuna Helsinki näytti hurjan jännittävältä.

Museovierailun jälkeen suuntasimme kohti Hakaniemeä ja kävimme lounaalla herkuttelemassa ennen siirtymistä opetushallituksen upeaan tilaan Hakaniemenrannassa. Tässä hetkessä taisi suurinta osaa ryhmästämme hieman jännittää! Onneksi tilaisuus oli aika vapaamuotoinen ja osallistava. Ensin kaikki tilaisuuteen osallistuvat saivat leikkiä pari filosofista leikkiä, joiden aikana oppilaamme hienosti ottivat kantaa filosofisiin pohdintoihin. Leikkien jälkeen oli vihdoin vuoro vastaanottaa kunniakirjat ja pienet palkinnot!


Kotimatka sujui täydessä ruuhkajunassa kommelluksitta, vaikka viereisiä istumapaikkoja ei meinannutkaan löytyä koko matkan ajaksi. Kupittaan asemalla vanhemmat olivat vastassa väsyneitä, mutta tosi reippaita reissaajia. Matkamme oli erittäin onnistunut, oli ilo saada edustaa kouluamme näin upean joukon kanssa!

Tässä kokonaisuudessan et-ryhmän palkittu kirjoitus!


Aihe: Ystäväsi väittää sinulle, että Muumeja on olemassa, koska hän uskoo niihin. Miten vastaat hänelle?


Uskominen on tärkeää

Olin kaverini kanssa Muumimaailmassa ja hän väitti minulle, että Muumit ovat olemassa oikeasti. Minä en uskonut häntä, mutta en sanonut hänelle mitään. Kaverini väitti koko ajan samaa Muumi-asiaa. Lopulta minä sanoin hänelle, että ei Muumeja oikeasti ole ja että puhutaan myöhemmin. Nukkumaan mennessäni palasin mielessäni keskusteluun kaverini kanssa ja jäin miettimään asiaa.

Seuraavana päivänä tapasin kaverini koulussa ja muistelimme eilistä päivää Muumimaailmassa.
Siinä samassa pikkusiskoni tuli paikalle ja kysyi, mistä puhuimme. Vastasimme puhuvamme Muumeista. Siskoni innostui asiasta, koska uskoo itsekin Muumeihin. Pikkusiskoni halusi puhua niistä enemmän. Kaverini ja siskoni alkoivat puhua Muumeista innoissaan ja minunkin oli esitettävä, että uskoin Muumeihin, koska en halunnut pilata heidän intoaan. Kaverini oli vähän ihmeissään, mutta ei sanonut mitään.

Myöhemmin juttelimme kaverini kanssa siitä mitä pikkusiskoni kanssa oli tapahtunut. Kysyin kaveriltani miksi hän uskoo Muumeihin? Hän vastasi, että pienenä hänelle oli kerrottu, että Muumit ovat oikeita. Hänen vanhempansa olivat muistuttaneet siitä hänelle monta kertaa. Sanoin hänelle, että minunkin vanhempani uskottelevat pikkusiskolleni, että Muumeja on oikeasti olemassa. Minä olen jo isompi, enkä enää usko niiden olevan oikeita. Tiedän, että ne ovat satuhahmoja ja Muumimaailmassa ihmisiä, jotka ovat pukeutuneet Muumeiksi. Kaverini järkyttyi ja lähti kotiin kysymään asiaa vanhemmiltaan. Hän palasi hetken kuluttua ja sanoi minulle, että olen oikeassa.

Jäin katumaan sitä, että olin pilannut kaverini uskomuksen ja soitin hänelle myöhemmin.
“Olen miettinyt asiaa ja olen todennut, että voit uskoa Muumeihin, jos haluat. Ihmisillä on monta eri uskomisen aihetta.  Kun kukaan ei sano mihin pitää uskoa tai mihin ei saa uskoa, voi uskominen olla hauskaa!”

Taimi Lehtilä 4a
Ronja Katajamäki 4a
Amiina Heinonen 4b
Kusti Aarrekorpi 4b
Tiuku Luoto 4b
Kaur Silluta 3-6e
Robin Sulg 5a




sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Itämeri-näyttelyn avajaiset



Uuden opetussuunnitelman mukaan on syksystä 2016 koulujen opetussuunnitelmiin sisällytettävä vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus, jonka aihepiirejä käsitellään yhteistoiminnallisesti ja oppiainerajoja rikkoen. Koivuhaan koulussa on syksyn 2016 ajan käsitelty monin eri tavoin Itämeri –aihetta. 
Itämeri –aihepiiri tempaistiin käyntiin Kodin ja koulun päivänä 24.9. Oppilaat ja vanhemmat yhdessä käsittelivät teemaa koulussa ja lisäksi käveltiin yhteinen Itämeri-kävely, jolla samalla kerättiin rahaa Itämeren suojeluun. Pidä Saaristo siistinä- yhdistyksen järjestämästä keräyksestä saatiin uutta huoltoalusta varten 220,35 euroa lahjoitussummaksi. Hieno saavutus meiltä kaikilta!

Luokissa itämeri-teemaa on käsitelty monin tavoin. Ekaluokkalaiset aloittivat jo ennen varsinaista starttipäivää, ja koulun D-siivessä saatiinkin jo silloin tutustua hienoon näyttelyyn, jossa oli pienten oppijoiden tekemiä kaloja, hylkeitä ja merenpohja-maisemaa. Viikonpäättää kakkosluokkalaisten Itämeri-aamunavaus ja koko koulun juhlava näyttely koulun kirjastossa.

Luokissa on käsitelty teemaa varsin monipuolisesti. Itämeren alueen kartta, Itämeren kalat, majakat ja historia ovat tulleet oppilaille tutuiksi. Yhteistoiminnallisuus on ollut mukana myös vahvasti. Isommat oppilaat ovat pitäneet pienemmille työpajoja mm. Itämeren eläimistöstä, suojelusta ja alueen nimistöstä. Myös 1.-3. –luokkalaiset ovat pitäneet omat pajansa isommille ja yhdesssä on opiskeltu mm. merimerkkejä, lintuja ja onpa tehty Itämeren suojelusta kertovia filminpätkiäkin. Ekaluokkalaiset esittivät Itämeren suojelusta kertovan performanssin neljäsluokkalaisille.


Luokat ovat myös retkeilleet Itämeri-teemaan sopiviin paikkoihin. Valmo-luokka kävi meren rannassa opettelemassa merisanastoa suomeksi ja keräämässä materiaalia taideteoksiinsa, 3.-6.e –luokka on käynyt kalassa, viidesluokkalaiset Forum Marinumissa ja  kolmoset  ja neloset kalakoululla. 



Itämeri –teema on siis ollut varsin monialainen kokonaisuus, jonka myötä on opittu paljon asioita meille kaikille tärkeästä Itämerestä. Vähintään yhtä tärkeäksi kokemukseksi on muodostunut yhteistyö eri luokka-asteiden kesken. Asettuminen vuoroin opettajan ja vuoroin oppilaan rooliin on ollut monille hyödyllinen ja silmiä avaava kokemus.

Itämeri-kokonaisuus huipentui koulussamme juhlavaan näyttelyyn perjantaina 11.11.-16   Näyttelyssä on nähtävänä Itämeri-taidetta ja tietoiskuja eri luokkien  aihepiirin käsittelystä. Näyttelyn avasi koulun entinen rehtori Harri Lehtinen ja ohjelmassa oli musiikkia, taidetta ja tietoa Itämerestä. Kutsuvieraat  saivat hienon opastuksen näyttelyyn oppilaskunnan hallituksen edustajilta.