torstai 22. marraskuuta 2012

Pimeä ja valoton aika



Valon juhla on pian käsillä, jouluun ei ole enää aikaa kuin runsas kuukausi. Ulkona on kuitenkin nyt vuoden vaikeimmat kelit, aamulla ja iltapäivällä on kovin hämärää, miltei pimeää. Muistutan kaikkia huoltajia aina tärkeästä liikenneturvallisuusasiasta: Lämmin syksy on tehnyt sen, että lunta ei ole vielä maahan satanut. Kelit ovat kovin mustat ja pimeät. Meillä koulun aikuisilla on suuri huoli lasten turvallisuudesta näissä valottomissa alkutalven aamuissa ja iltapäivissä. Nyt jos koskaan on äärettömän tärkeää kotona tarkastaa, että koululaisten vaatteissa on hyvät heijastimet sekä polkupyöräilijöillä pyörissä valot ja päässä kypärä. Lapsille on syytä sekä täällä koulussa, että kotona taas kerran painottaa liikenteessä näkymisen tärkeyttä. Aamuisin kouluun tullessa näkee luvattoman monta pimeää ja kypärätöntä pyöräilijää sekä jalankulkijoita ilman heijastinta. Toivomme myös, että koulun ympäristössä ajonopeudet pidetään hyvin alhaisina. Olemme kaikki esimerkkejä toisillemme.

Kuvan (c) CC BY Flickr, RJL20

tiistai 20. marraskuuta 2012

OPS 2016 -uutta opetussuunnitelmaa valmistellaan


Opetushallitus avasi perusopetuksen uudistuvien opetussuunnitelman perusteiden ensimmäiset luonnokset kommentoitaviksi verkkosivuille 19.11.2012. Tekstiluonnokset ovat ensimmäistä kertaa jo valmisteluvaiheessa kaikkien halukkaiden kommentoitavissa.

Luonnokset luonnokset löytyvät verkosta osoitteella http://www.oph.fi/ops2016/perusteluonnokset. Luonnokset käsittelevät opetussuunnitelman perusteiden rakennetta, perusopetuksen perustana olevia arvoja ja oppimiskäsitystä, opetuksen tehtävää ja valtakunnallisia tavoitteita, toimintakulttuuria sekä oppimista edistäviä tekijöitä kuten oppimisympäristöä, työtapoja ja yhteistyötä. Oppiaineita koskeva uudistustyö käynnistyy tältä pohjalta tammikuussa 2013.

Kommentteja toivotaan laajasti eri tahoilta, kuten järjestöiltä, työelämän edustajilta, koulutuksen asiantuntijoilta ja vanhemmilta. Käykää vilkaisemassa ja kommentoikaa.

Opetussuunnitelman perusteet ovat kansallinen normi, jonka pohjalta paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan. Paikallisten opetussuunnitelmien valmistelutyö alkaa perustetiiten valmistuttua vuonna 2015. Uudistettujen opetussuunnitelmien mukaiseen opetukseen siirrytään 1.8.2016 alkaen, siis lukuvuonna 2016-17. Nykyiset ekaluokkalaiset ovat silloin 5.-luokkalaisia.

Palautteen antamisaika on 19.11.2012 - 5.12.2012. Tavoittena on  kehittää parhaat mahdolliset opetussuunnitelman perusteet.

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Viihtyisää ruokailua ja rauhallista sisääntuloa

Koulussamme on nyt runsaan parin viikon aikana painotettu ruokailun rauhallisuutta ja metelittömyyttä sekä välitunnilta sisääntulon sujuvuutta ilman tönimistä ja rynnimistä.
Ruokailussa on pyritty saamaan aikaan kiireettömyyden ja rauhallisuuden ilmapiiri. Kovassa metelissä ja kaikkien puhuessa yhtäaikaa ruokailusta tulee levoton ja jopa ruokahalua vähentävä tilaisuus. Oppilaat ovat luokissa kertoneet, että ruokailu on ollut levollisempaa ja jopa mukavampaa. Haittapuolena on heistä mm ollut, kun ei voi kaverien kanssa suunnitella tulevia tekemisiä.
Jopa ruuan kulutus on hieman lisääntynyt tehostetun toimintatavan aikana.
Myös välitunnilta sisääntuloon on kiinnitetty huomiota ja portaat on jaettu 'kahteen kaistaan', toinen sisäänmenijöille, toinen ulostulijoille. Tarkoituksena on ollut estää oville ryntääminen ja siitä syntyvä töniminen. Myös tämä toimintatavan tehostus on osoittautunut onnistuneeksi.

maanantai 12. marraskuuta 2012

Hammaslääkärikäynneistä

Kuten syksyn aikana koulun vanhempainilloissa sekä koulutiedotteissa on tiedotettu,  Paraisilla on siirrytty noudattamaan monissa muissakin kunnissa voimassa olevaa käytäntöä oppilaiden hammaslääkärikäyntien suhteen:
Hammashoitolasta tulee kotiin tiedote hammaslääkärikäynnin ajankohdasta. Huoltajien on muistutettava lastaan kyseisen varatun ajan noudattamisesta. Koululla ei ole hammaslääkärin aikatauluja, emmekä saa niistä erikseen tietoa hammashoitolasta. Vastuu varausajasta on huoltajien ja lapsen.
Suurin vastuu asiassa on oppilaalla. Hänen on muistettava asia koulupäivän aikana. Huoltajien antama muistilappu kyseiselle päivälle auttaa varmasti tässä asiassa. Lisäksi poissaolosta on tiedotettava luokan opettajalle joko Wilmassa, reissuvihkossa, puhelimella koulusihteerille (040 4885753) tai muulla opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Jos huoltaja ei anna lupaa oppilaan hammaslääkärikäynnin järjestämiseen edellä mainitulla tavalla tai annettu varausaika ei sovi, hän huolehtii hammaslääkärikäyntien järjestelyistä/aikavarauksen muutoksesta itse.
Koulun henkilöstöresurssit eivät riitä hammaslääkärikäyntimatkojen valvomiseen. Oppilaat on syytä hyvissä ajoin etukäteen tutustuttaa reittiin hammashoitolaan, jotta vaaratilanteilta vältytään.

(c) Flickr: Heraldpost CC BY

Creative Commons License

perjantai 9. marraskuuta 2012

Säännöllinen liikunta lisää oppimismenestystä



Uusimpien tutkimusten mukaan liikunta koulupäivän aikana, aktiivisen liikkumisen määrä (hyötyliikunta) sekä hyvä kestävyyskunto ovat yhteydessä hyvään koulumenestykseen.
Opetushallituksen ja LIKES-tutkimuskeskuksen tekemään tilannekatsaukseen Liikunta ja oppiminen on koottu vuosina 2008–2011 julkaistua tutkimustietoa lasten liikunnan ja oppimisen välisistä yhteyksistä.
Liikunnan on havaittu vaikuttavan myönteisesti erityisesti lasten tiedolliseen toimintaan kuten muistiin ja kykyyn suunnitella, ohjata ja arvioida omaa toimintaansa.
Liiku.fi sivustolla on tästä lisää tietoa, käykääpä katsomassa.

maanantai 5. marraskuuta 2012

Pipo päähän!

Aloitin samalla otsikolla kuin Turun Sanomat tänä aamuna (5.11.2012) artikkelissaan oikean pukeutumisen tärkeydestä. Otsikko on naseva ja juttu hyvä sekä ajankohtainen, siksi lainailenkin tässä tuota artikkelia, joka kannattaa kokonaisuudessaan lukea.
On käsillä taas se vuodenaika, jolloin pitää kiinnittää huomiota lämpimään pukeutumiseen. Artikkelissa professori Juhani Hassi Oulun yliopistosta kertoo, miksi on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti lasten pukeutumiseen. Lapset ovat kylmälle arempia kuin aikuiset ja he tarvitsevat enemmän vaatetta ylleen. Pihaleikeissä kastuneet vaatteet tulisi nopeasti vaihtaa kuiviin, jotta lämmönhukka ei olisi suuri.
Koulussa vaihtovaatteiden pitäminen mukana saattaa olla hankalaa, mutta sadesäällä vedenpitävä takki ja kumisaappaat ovat lyömätön yhdistelmä; silloin ei ylävartalo kastu ja olo on lämmin sekä miellyttävä. Saappaissa kun on vielä kunnon villasukat, niin mikä on ollessa. Varsinkin isommilla oppilailla sadetakki ja kumisaappaat jäävät kovin usein kotiin.
Sitten se päähineasia: Pipo on lapsille erityisen tärkeä, koska pään osuus kehosta on suurempi kuin aikuisilla. Lämpöä siis poistuu pään kautta paljon tehokkaammin kuin meiltä aikuisilta.
Terve ihminen ei pienistä plus- ja miinusasteista hätkähdä, kun pukeutuu lämpimästi. Lisäksi toimintakyky ja mieliala pysyy iloisena, kun pukeutuu sään mukaisesti.
Siispä: pipo päähän, käsineet käteen sekä oikeanlainen takki ylle ja lämpimät vedenkestävät jalkineet jalkaan!
(c) Flickr: CC BY

Creative Commons License