tiistai 21. elokuuta 2012

Päätäitiedote

Paraisten kouluissa ja päiväkodeissa on havaittu päätäitä. On tärkeää, että noudatatte kotiin jaettuja terveydenhoitajan ohjeita, jotta täit eivät tarttuisi oppilaasta toiseen ja tartunnan saaneet tulisi hoidetuiksi. 

Kuva (c) Flickr CC BY-SA Gilles San Martin

Päätäi on noin 2 -4 mm:n mittainen siivetön loishyönteinen. Sen väri vaihtelee harmaasta punertavan mustaan. Päätäitä tavataan vain ihmisillä. Täi elää hiuspohjassa, ravinnokseen se imee päänahasta verta. Elinaikanaan päätäinaaras munii kymmeniä munia, joita kutsutaan saivareiksi. Saivareet ovat n. yhden mm mittaisia läpikuultavia ja muistuttavat hilsettä tai mannaryyniä ja ovat tiukasti hiuksessa kiinni olevia vaaleita nystyjä. Tartunta todetaan useimmiten löytämällä saivareita korvan takaa, niskahiuksista tai otsatukasta. Saivareista kuoriutuu täi n. 5-9 vrk:n kuluessa. Päätäin elinaika on n. 1 kuukausi.

Mitään alkukotia tai pesää ei päätäillä ole olemassa. Niitä kiertää ihmisten keskuudessa jatkuvasti. Lasten päätäitartunnat yleistyvät säännönmukaisesti alkusyksystä päiväkotien ja koulujen avatessa ovensa kesälomien jälkeen. Toinen esiintymispiikki koetaan tammikuun alussa joululomien jälkeen.
Kuka tahansa voi saada täitä. Jos sinä tai lapsesi saatte täitartunnan, sillä ei ole mitään tekemistä henkilökohtaisen puhtautenne kanssa. Päätäit leviävät yleensä päähineiden välityksellä sekä myös läheisessä kanssakäymisessä, esim. lasten leikeissä. Yhteiset kammat, harjat ja korvakuulokkeet ovat muita täiden siirtymisteitä.

Usein ainoa oire on hiuspohjan kutina, osalla tartunnan saaneista ei esiinny kutinaa lainkaan. Kutinaan liittyvä raapiminen saattaa rikkoa hiuspohjan ja altistaa bakteeritulehduksille. Päätäi puree hiuspohjaa ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Päätäit löytyvät harvoin pelkästään hiuksia silmin tarkastellen. Avuksi otetaan tiheäpiikkinen ns. täikampa, jolla hiukset kammataan jakaus jakaukselta, tyvestä latvaan. Hiukset tarkastetaan tekemällä jakauksia kammalla n 1 cm:n välein. Hiukset tutkitan juuresta latvaan asti. Saivareet ovat helpommin löytyvä merkki tartunnasta, elävän täin löytäminen on vaikeampaa. Parhaiten päätäi löytyy niskan ja korvien taustan hiuksista.

PÄÄTÄI EI POISTU HIUSPOHJASTA ITSEKSEEN, NIIDEN HÄÄTÄMINEN VAATII AINA HOITOA
Lääkehoidosta kannattaa konsultoida terveydenhoitajan kanssa.
Lääkehoidon jälkeen lakanat, tyyny- ja pyyheliinat on syytä pestä. Patjat ja tyynyt imuroidaan. Pyykille riittää normaali käsittely. Pakkanen (pakastinlämpötila n -20 C) ja toisaalta kuiva kuumuus (n +80 C) tuhoavat täin. Esim. lasten pipot, lakit, myssyt, lapaset, lelut voi laittaa muovipussissa pakastimeen yön ajaksi.
Jos on mahdollisuus käyttää pystykuivauskaappia, kuiva kuuma ilma tuhoaa päätäin 1 -2 tunnissa.
Lapsen eristämiselle päivähoidosta tai koulusta ei ole tarvetta. Kouluun voi palata lääkehoidon suorittamista seuraavana tai sitä seuraavana päivänä, kun hoito on tehty.

Vielä tiivistelmä: MIKÄLI OPPILAALLA HAVAITAAN TÄITÄ:
- tarkasta lapsen pää jos hän valittaa kutinaa ja aina koulun pyytäessä
- tee täitarkastus lapselle täikammalla, mikäli täihavaintoja, tarkastus koko perheelle
- EI HOITOA JOS TÄITÄ EI TARKASTUKSESSA LÖYDY!
- hoida päätäit/saivareet heti apteekista saatavalla valmisteella, muista uusintakäsittely
- ilmoita pikaisesti täihavainnon tehtyäsi kouluterveydenhoitajalle tai lapsen opettajalle
- kouluun voi palata hoitojaksoon kuuluvaa 1. käsittelykertaa seuraavana päivänä
- säilytä pipot ja kaulahuivit takin hihassa
- käytä vain omaa kampaa, harjaa sekä hiuspantoja ja -koristeita
- pese kammat ja harjat täishampoolla
- liinavaatteet pestään 60-asteisessa konepesussa
- liinavaatteet ja päähineet, joita ei voida pestä, voidaan puhdistaa joko pitämällä niitä 80-  asteisessa saunassa kaksi tuntia tai pakastimessa yön yli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti