Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että suomalaisilla nuorilla on menestyjien tiedot ja syrjäytyneiden asenteet. Oppilaskuntatoiminta tukee yhdessä KiVa Koulu -hankkeen kanssa oppilaita osallisuuteen. Oppilaskuntatoiminta on mitä suuremmissa määrin oppilashuollollista toimintaa, perimmäisenä tarkoituksena estää syrjäytyminen ja tukea lasten ja nuorten osallisuutta.
Osallisuus tarkoittaa sitä, että lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heitä kannustetaan ilmaisemaan rakentavia mielipiteitä. Heitä ohjataan olemaan mukana tekemässä päätöksiä, joihin he saavat tuoda esiin omat näkökohtansa. Tärkeä tavoite on saada oppilaat ymmärtämään, että valta tuo myös vastuuta; tehdyt yhteiset päätökset on saatava toimimaan myös käytännössä.
Oppilaskuntaan tulevat kuulumaan kaikki koulumme oppilaat. Ensi viikon torstaina 10.9.2009 järjestetään vaalit, joissa 3-6 luokkalaisista valitaan oppilaskunnan hallitus. Jokaisesta luokasta (3-6) valitaan edustajat vuodeksi hallitukseen, johon tulee siis 16 oppilasjäsentä. Heidän keskuudestaan valitaan oppilaskunnan puheenjohtaja ja sihteeri. Luokkien oppilasjäsenet vievät tiedon oppilaskunnan hallituksessa käsitellyistä asioista omaan luokkaansa sekä välittävät luokkansa toiveet ja terveiset hallitukseen.
Oppilaskuntatoimintaa ohjaavat opettajat ovat Merja Huvila ja Terhi Järnström. Suurkiitos heille etukäteen; paljon valmistelevaa työtä ja suunnittelua on tarvittu, jotta alkuunlähtö sujuisi hyvin.
Ensi viikko (vko 17) on liikenneturvallisuusviikko. Viikon aikana luokissa opetellaan ja pohditaan liikenneturvallisuuskysymyksiä ja liikennesääntöjä. Tässä kohtaa muistutan taas mieleen muutamia perusasioita, jotka näyttävät oppilailta kovin helposti unohtuvan vaikka niistä täällä koulussa usein puhutaan. Toivottavasti myös te huoltajat otatte ne kotona puheeksi:
- Käytä aina kävely- ja polkupyöräteitä kun se on mahdollista. Koivuhaan koulun ympäristössä on aika hyvä kävely- ja pyörätieverkosto, ajotielle ei pidä turhan tähden lähteä seikkailemaan.
- Käytä aina kävely- ja pyörätien oikeaa reunaa. Kuluneina viikkoina on sattunut useita vaaratapauksia, joissa niin kävelijät kuin pyöräilijätkin ovat "seilanneet" pyörätiellä laidasta laitaan. Varsinkin alamäissä, jossa nopeudet pyörilläkin kasvavat suuriksi, on oltava varovainen. Yleensäkin polkupyörällä liikkuessasi pidä pyörän nopeus sellaisena, että saat sen nopeasti pysähtymään.
- Ajotiellä kävellen liikuttaessa käytetään ajotien vasenta reunaa, jolloin vastaantulevaa liikennettä on helppo seurata. Polkupyörällä tietenkin ajetaan vasemmassa reunassa.
- Ylitä ajotie aina suojatien kohdasta. Tämä on tärkeä asia, suojateitä on sen verran runsaasti koulunkin läheisyydessä, ettei suojatien käyttäjä joudu suurtakaan mutkaa tekemään. Muista katsoa, että tie on vapaa, ennenkuin lähdet ylittämään ajotietä! Liikenteessä ei koskaan ole liian varovainen.
- Muista aina pyöräillessä käyttää kypärää, äläkä unohda kiinnittää leukahihnaa.
- Älä jätä lasta "väärälle puolelle" tietä. Sisäänajo kouluun on järjestetty yksisuuntaiseksi, jotta vanhemmilla olisi turvallinen alue, jossa voi jättää lapsen pois kyydistä.
- Käytä ensisijaisesti huoltajien purkausalueeksi varattuja parkkitaskuja. Koivuhaankadun parkkitaskut on varattu linja-autoille ja koulutaxeille.
- Vältä peruuttamista. Useimmat vaaratilanteet koulun piha- ja pysäköintialueella syntyvät peruuttavista ajoneuvoista.
- Älä aja autolla koulun piha-alueelle. Koulun pihalla on aina leikkiviä lapsia, älä vaaranna heidän turvallisuuttaan.
- Käytä koulun ympäristössä alhaista nopeutta, kouluun ja päiväkotiin tulee joka aamu 350 lasta. Varsinkin syyspimeällä on oltava erittäin varovainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti