tiistai 26. tammikuuta 2010

Hyvä vanhemmuus -luento

Koivuhaankoulun koti- ja kouluyhdistys ry järjestää
kaikille vanhemmille avoimen, maksuttoman
LUENTOTILAISUUDEN aiheesta "HYVÄ VANHEMMUUS"
maanantaina 1.helmikuuta 2010 klo 18 alkaen
Koivuhaan koulun ruokasalissa
Luennoitsijana FT Florence Schmitt

Florence Schmitt toimii TYKS:ssä perhe- ja yksilöterapeuttina. Florence toimii myös yliopiston lehtorina. Hänen luentonsa ovat saaneet paljon kiitosta eripuolilla Suomea pidetyissä vanhempainilloissa. Florence pureutuu suorasukaisesti asioiden ytimiin kaunistelematta ja kiertelemättä.
Hän kuvaa eräässä kirjoituksessaan vanhemmuutta seuraavasti:
" Vanhemmuus ei ole tila vaan prosessi. Vanhemmiksi ei valmistuta, sitä ei voi vain suorittaa tai siitä suoriutua. Lapset tekevät meistä vanhempia, he kasvattavat meistä aikuisia. Vanhemmuus on ihmisoikeus, mutta vielä enemmän se on velvollisuus suhteessa lapseen. Vanhemmuus tarkoittaa, että lapsen oikeus painaa enemmän kuin aikuisen oikeudet"
TERVETULOA!
paikalla KKKY:n buffetti

torstai 21. tammikuuta 2010

Tietopaketti uusien ekaluokkalaisten huoltajille

Hei, tulevan ekaluokkalaisen huoltaja!

Ensi syksynä taas kymmenet lapset Länsi-Turunmaalla aloittavat koulunkäyntinsä. Koivuhaan koulu on Länsi-Turunmaan kaupungin Paraisten taajamassa sijaitseva suomenkielinen koulu, jossa on esiluokka sekä vuosiluokat 1-6. Koivuhaan koulun oppilasmäärä on noin 300 ja opetusryhmiä on 15. Eka- ja tokaluokkia on kumpiakin 3 kpl ja oppilaita kullakin alkuopetusluokalla on 12-19. Opetushenkilökuntaa, opettajia ja koulunkäyntiavustajia, on yhteensä 28. Koulunkäyntiavustajat ovat pääasiallisesti alkuopetusluokkien apuna. Koulussamme on kaksi erityisopettajaa, josta toisen vastuulla on alkuopetus ja esiopetus, toisella luokat 3-6. Esikoululuokka ei toimi koulurakennuksessa, vaan on koulun välittömässä läheisyydessä Rehdin kiinteistössä.

Simonkylän koulu on Nauvon Simonkylässä toimiva pieni kyläkoulu. Oppilaita on tällä hetkellä 9 ja opetushenkilöstöä on yksi opettaja ja yksi koulunkäyntiavustaja. Esiopetus on integroitu koulun toimintaan.

Koulujen yhteystiedot:


Koivuhaan koulu

Koivuhaankatu 5, 21600 PARAINEN 040 4885750 (opettajat)044 3585749 (rehtori)

Simonkylän koulu
Lillvikinranta 16, 21650 LILLANDET 040 4885709 (opettaja) 044 3585749 (rehtori)

Toiminta-ajatuksenamme on opettaa ja kasvattaa oppilaita yhdessä kotien kanssa sosiaalisesti yhteistyökykyisiksi ja ympäristönsä huomioiviksi nuoriksi, joilla on oppimisen perustaidot ja terve itsetunto sekä halu elinikäiseen oppimiseen.

Koivuhaan koulun toimintaa tukee koti- ja kouluyhdistys, joka yhdessä vanhempien muodostamien luokkatoimikuntien kanssa tekee arvokasta työtä oppilaiden parhaaksi. Tämä yhteistyö mahdollistaa erilaisten retkien, tapahtumien ja leirikoulujen järjestämisen.

Koulun aloitus tuo perheen ja lapsen elämään suuren muutoksen. Lapsi odottaa usein innolla uusia, kouluun liittyviä asioita. Koulun aloitukseen liittyy aina tietynlaista jännitystä, vaikka lapset olisivatkin jo esikoulussa tulleet tutuiksi toisilleen. Kannattaa kertoa lapselle, että koulussa saa kavereita, tilaisuuden oppia uusia mielenkiintoisia asioita ja kokea kaikenlaista jännittävää.

Koululaiseksi tuleminen on lapselle suuri asia. Lapsen mieltä askarruttavat monenlaiset kysymykset: Minkälainen on oma opettajani? Keitä saan luokkatovereikseni? Mitä koulussa syödään? Minkälaisia kotitehtäviä saan? Kenen kanssa leikin välitunneilla?
Vanhemmat miettivät ehkä: Hyväksytäänkö lapseni ryhmään? Oppiiko hän muiden tahdissa? Mitä lapsi kertoo perheestämme koulussa? Miten järjestämme lapsen iltapäivät, kun olemme töissä? Miten lapsi voi yhtäkkiä selviytyä kaikesta, kun tähän saakka on kaikesta huolehdittu?
On luonnollista, että vanhemmat tuntevat itsenäistyvästä ja kotoa irtautuvasta lapsestaan samanaikaisesti sekä ylpeyttä että luopumiseen liittyvää haikeutta.

Seuraavassa lyhyt tietopaketti Koivuhaan ja Simonkylän koulun uusien ekaluokkalaisten koulunkäynnin alkamiseen liittyvistä tapahtumista ja ajankohdista:

Kouluun ilmoittautuminen tapahtuu 10.2.2010
• Koivuhaan koulu klo 17-19 (040 4885750 tai 044 3585749)
• Simonkylän koulu klo 9-14 (040 4885709)
Toivomme, että tulet kouluun lapsen kanssa ilmoittautumaan. Jos se ei onnistu, voit hoitaa ilmoituksen soittamalla.

Jos harkitset lapsellesi koululykkäystä tai varhennettua koulun aloitusta, ota yhteys Koulukuraattori Kaisu Karlssoniin 050 5962604. Samoin menetellään, jos haetaan oikeutta 11-v. oppivelvollisuuteen. Anomuskaavakkeita saa koulutoimistosta Sinikka Engströmiltä (Rantatie 28, 21600 PARAINEN, 040 4885701) ja kouluista, Anomukset on jätettävä viimeistään 26.3.2010.

Halutessasi voit hakea lapsellesi ohjattuun iltapäivätoimintaan täyttämällä hakulomakkeen ilmoittautumispäivänä, mutta sen jälkeenkin kaavakkeita on saatavana koulusta ja koulutoimistosta Sinikka Engströmiltä (040 4885701). Hakemukset voi toimittaa koulutoimistoon (Rantatie 28, 21600 PARAINEN)tai kouluun. Lisätietoa iltapäivätoiminnasta löytyy nettisivuilta http://www.lansi-turunmaa.fi/web/skolor/fi_FI/koululaisten_aamu_ja_iltapaivatoiminta/

Koulukyyditysasioista vastaa liikenneassistentti Eivor Suominen, puh. 040 488 5747, hän koordinoi koululaitoksen kuljetusjärjestelyt. Lapsesi on automaattisesti oikeutettu koulukyyditykseen, jos koulumatka on yli 5 km. Tässä tapauksessa kyytiä ei tarvitse lainkaan anoa.
Länsi-Turunmaan kaupunki on päättänyt, että koulukuljetus voidaan myöntää myös seuraavissa tapauksissa, vaikka koulumatka on lyhyempi kuin viisi kilometriä:
• Esikoululaisille, jos koulumatka on 3–5 kilometriä. Näistä kuljetuksista kaupunki laskuttaa sivistyslautakunnan voimassa olevan päätöksen mukaisesti. Tässä tapauksessa huoltajan on esikouluun ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettava, että kuljetusta halutaan. Tarkoitusta varten on erillinen lomake, joka on saatavissa päiväkodeista, kouluista tai kaupungintalon koulutoimistosta.
Huom! Nämä kuljetukset järjestetään suoraan kotoa tai päivähoidosta esiopetukseen klo 9.00 ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon klo 13.00.
• 1.–2. luokan oppilaille, jos koulumatka on 3–5 kilometriä. Näistä kuljetuksista kaupunki laskuttaa sivistyslautakunnan voimassa olevan päätöksen mukaisesti. Tässä tapauksessa huoltajan on huhtikuun aikana ilmoitettava koulutoimistoon, että koulukuljetusta halutaan seuraavaksi lukuvuodeksi. Tarkoitusta varten on erillinen lomake, joka on saatavissa kouluista tai kaupungintalon koulutoimistosta.
• Koulukuljetus terveydentilasta johtuen. Tässä tapauksessa tarvitaan aina lääkärin tai psykologin lausunto. Lausunnosta tulee kuljetustarpeen syyn lisäksi ilmetä, mille ajanjaksolle kuljetusta tarvitaan. Pelkkä suositus koulukuljetuksen tarpeesta ei riitä kuljetuksen myöntämiseen. Tarvittaessa koulutoimisto pyytää uuden lausunnon kaupungin omalta koululääkäriltä.
Lisätietoa, lomakkeita ja tarkennuksia koulukyytiasioista löytyy kaupungin nettisivuilta
http://www.lansi-turunmaa.fi/web/skolor/fi_FI/skolskjutsar/

Esiopetukseen ilmoittautuminen Paraisilla on viimeistään 26.2.2010 osoitteeseen Länsi-Turunmaan kaupunki, Suomenkielinen koulutus, Rantatie 28, 21600 Parainen tai suoraan päiväkotiin.
Simonkylässä esiopetukseen ilmoittaudutaan Simonkylän koululla kouluun ilmoittautumispäivänä 10.2.2010. Hakemuskaavakkeita saa kouluista ja koulutoimistosta. Lisätietoa nettisivuilta http://www.lansi-turunmaa.fi/web/skolor/forskoleundervisning/fi_FI/inskrivning_till_forskolan/ tai opetuspäälliköltä 050 3753592.

Kouluun tutustumispäivä järjestetään tiistaina 4.5. 2009 klo 9-12. Silloin lapsi tapaa uudet luokkatoverinsa, opettajia ja saa kouluaterian.
Olemme myös varanneet ajan teille, uusien ekaluokkalaisten huoltajille, tutustumisillan tiistaina 4.5.2010 klo 18.00 Koivuhaan koulun ruokasalissa.
Aiheena on silloin koulunkäynnin alkamiseen liittyvät kysymykset. Paikalla on silloin Koivuhaan koulun henkilökuntaa, koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja ja Koivuhaan koulun Koti- ja Koulu –yhdistyksen edustaja.

Osoita lapselle luottavasi siihen, että hän kyllä oppii tarvittavat taidot ja valmiudet. Hankalia asioita voidaan harjoitella yhdessä, kaikkea ei tarvitse hallita heti. Koulureitti on tärkeää opetella ja harjoitella yhdessä vanhempien kanssa etukäteen. Myös opettaja osaa ammattitaidollaan auttaa lasta koululaiseksi. Koulu ja opettajat tekevät kaikkensa, jotta koulun aloitus olisi mahdollisimman miellyttävä ja lapsen omasta luokasta tulisi innostava ympäristö oppimiselle.

Lisätietoa kouluun ilmoittautumisesta löytyy kaupungin nettisivuilta http://www.lansi-turunmaa.fi/web/skolor/grundlaggande_utbildning/fi_FI/inskrivning_till_den_grundlaggande_utbildningen/

Kevätlukukausi käynnistyi


Hienoissa talvisissa keleissä on päästy koulu aloittamaan. Liikuntatuntien talviurheilumahdollisuudet ovat olleet upeat: kaukalossa ja jääkentällä on loistava jää, kiitos kaupungin kenttähenkilöstön ja Finbyn hiihtoladut ovat ollet aivan uskomattoman hienossa kunnossa, kiitos PIFfenin hiihtojaoston. Kunnollisilla laduilla on oppilaiden ollut hieno hiihdellä ja jokainen luokka on pari kertaa päässyt Finbyssä käymään. Kiitosmaininnan arvoinen on vielä PIFfenin suksilainausjärjestelmä; näin kaikki oppilaat ovat päässeet hiihtämään, vaikka omia suksia ei olisikaan.
Näyttää siltä, että tänä vuonna on pitkästä aikaa mahdollisuus järjestää kokonainen kunnollinen talviliikunta- ja hiihtopäivä Finbyn maisemissa:
- 1.-2. -luokat laskiaistiistaina 16.2.2010
- 3.-4. -luokat torstaina 4.2.2010
- 5.-6. -luokat keskiviikkona 10.2.2010
Päivät ovat teemapäiviä klo 9-13 ja tarkemmasta ohjelmasta opettajat tiedottavat suoraan koteihin viikkotiedotuksen yhteydessä. Säävarauskin on vielä pakko tehdä, toivottavasti massiiviset suojakelit eivät sabotoi liikuntapäiväsuunnitelmia